Wednesday, May 16, 2012

INFP - filme si muzica

Gusturi asemanatoare la multi INFP in:
Amelie isi doreste sa schimbe lumea la fel ca un INFP

Filme:
Amelie
The Notebook
A Walk To Remember
It's a Wonderful Life
Garden State

Muzica:
The Corrs
Yann Tiersen
Linkin Park
Coldplay
Cut Copy

Tuesday, May 15, 2012

Locuri de munca potrivite unui INFP

Acei INFP care se afla la locul pe care si-l doresc, pot indeplini lucruri extraodinare.

 Un INFP se simte cel mai in largul lui atunci cand lucreaza pentru o cauza care-l pasioneaza, intr-o atmosfera de lucru linistita, unde primeste indrumari intr-un mod delicat si in marea parte a timpului lucreaza singur.

Dar cum majoritatea locurilor de munca nu sunt asa, un INFP gaseste cu greu un job perfect pentru el si cateodata schimba chiar si cateva joburi intr-un singur an. Fiind o persoana sensibila INFP are probleme cu sefii care il critica sau cu acei colegi cu temperament conflictual. De asemena in lipsa unei cauza care sa-l pasioneze isi poate pierde motivatia. 

Posibile joburi pentru INFP:

Scriitor - cei mai buni scriitori ai omenirii au fost INFP, si putem adauga si ca cei mai de succes avand-o in vedere pe J K Rowlings (autoarea seriei ce-l are personaj principal pe Harry Potter). Analiza profunda a ceea ce simt si bogata lume interioara le permit acestora sa creeze lumi fantastice care captiveaza audienta. 

J K Rowlings este un scriitor INFP de succes
Mediator, Psiholog, Psihiatru - INFP sunt tipic buni in a gasi solutii la problemele altora pentru ca ei intuitiv inteleg bine punctul de vedere si simtamintele celuilalt, dorind mult sa ii ajute
 
Consilier, Lucrator social, Profesor - INFP sunt gasiti des in arii ale serviciilor sociale, in invatamant sau consiliere. Sunt cei mai satisfacuti atunci cand lucreaza pentru binele celorlalti

Preot
Muzician, Compozitor, Poet
Pictor, Ilustrator
Editor, redactor artistic

Pe langa aceste meserii corelate de multi ani cu cei INFP, mai exista si varianta altor meserii:

Bibliotecar
Arheolog
Gradinar
Antreprenor
Middle Manager - A fi urmatorul la comanda dupa seful mare pare sa ii multumeasca pe unii INFP

Back office jobs ca arhivist
Dispecer 112
Controlor de trafic aerian
Dog walker daca iti plac cainii
Fotograf (de stoc sau natura, nu atat de nunti si alte evenimente)
Resurse umane
Asistent cercetare&dezvoltare

Asa cum mai sunt si meseriile mai nou aparute, care par a se mula pe dorinta unui INFP de a lucra singur si care cad in categoria lucrul la calculator:

Un INFP lucreaza cel mai bine singur
Administrator site
Operator date
Blogger, Editor online - platit pentru recenzii sau poti castiga din reclame gen Adsense
Antreprenor online
Programator
Designer
Marketer online, SEO

Un INFP nu trebuie insa sa se limiteze doar la aceste sugestii. Cu starea de spirit potrivita (asteptari mai mici, controloarea sensibilitatii si rationalizarea criticilor primite) si/sau langa oamenii potriviti, acesta se poate incadra in orice tip de job.

Dar cum idealistii aspira la jobul perfect iata o diagrama care ii poate ajuta sa se decida asupra asupra a ce job sa aleaga:

Diagrama pentru a descoperi directii in cariera


Monday, May 14, 2012

INFP - Idealistul

Un INFP isi doreste mai mult ca altii sa ajute oamenii si sa faca lumea un loc mai bun. Il atrag si il emotioneaza activitatile prin care poti fi in slujba umanitatii si a celor mai putin norocosi.

INFP isi doreste sa faca lumea un loc mai bun
Este o persoana onesta, care iubeste dreptatea. Este flexibil si lasa de la sine pana ce una dintre valorile sale, sau ale altcuiva care pare ca nu se poate apara, sunt incalcate. Atunci ei pot deveni luptatori, aparatori vehementi, pasionati ai cauzei lor. 

Cand se implica intr-un proiect sau intr-o slujba, aceasta devine de obicei o cauza pentru ei. Desi nu sunt predominant persoane orientate spre detalii, ei vor avea grija de orice detaliu pentru ca munca sa fie bine facuta.

Dezavantajul de a fi idealist: Este un perfectionist care isi atinge cu greu obiectivele tocmai datorita tintelor ridicate atat de sus. Il chinuiesc gandurile greselilor facute in trecut. Deseori este foarte exigent cu el insusi si nu isi acorda prea mult credit.

Sunday, May 13, 2012

Cum sa slabesti ca INFP

Deoarece este perfectionist, unui INFP ii este mai dificil sa tina o dieta. O mica incalcare a regimului il descurajeaza si il poate face sa simta ca a pierdut cauza. O serie de incercari nereusite de a a isi schimba regimul alimentar ii va provoca in timp dereglari nutritionale, de aceea este mai recomandat sa incerce sa slabeasca numai prin sport, acest tip de regim sportiv neavand efecte negative.

Nu este ceva placut pentru un INFP sa faca exercitii repetitive astfel ca are nevoie de ceva extra care sa il ajute, cum ar fi:

1. Un partener de sport de incredere. O persoana care va face exercitii impreuna cu el va fi un factor imens de motivatie.

2. Exercitii care nu par exercitii. De exemplu isi poate masca exercitiul in ceva ce ii face placere sa faca: dans (salsa, zumba), mers cu bicicleta cu un prieten, jucat volei, tenis, mers la piscina sau in drumetii.

Cu un partener de sport si o activitate distractiva slabitul este mai usor pentru INFP

3. O metoda foarte usoara de a face exercitii. De ex daca alege sa se inscrie la o sala de sport aceasta sa fie la maxim 10 minute distanta de el. Un INFP isi poate gasi usor scuze de aceea trebuie sa fie foarte convenabil pentru el sa faca sport.

4. O varietate de exercitii. Unui INFP ii place sa incerce lucruri noi, interesante. De ex poate incerca un alt program de exercitii in fiecare zi.

5. Disciplina prin actiune. Intr-unele zile va simti ca nu vrea sa faca exercitii si atunci trebuie sa se forteze sa se gandeasca prea mult si pur si simplu sa actioneze, sa se incalte in hainele de sport si sa inceapa incalzirea.


Cum sa rezolvi problemele cu somnul ca INFP

Un INFP cu probleme de somn adoarme imediat doar atunci cand este epuizat fizic. Daca nu este obosit mintea ii este foarte activa si cu greu se linisteste mai ales daca INFP incepe sa se gandeasca la probleme reale.

Stand la calculator noaptea poti pierde ore in sir
 Un INFP poate sa stea treaz asa cum poate sa si doarma mai mult decat un om obisnuit. Gaseste interesanta noaptea si se bucura de linistea ei. Lipsa de somn insa il afecteaza profund si daca nu isi formeaza un program de dormit sanatos nu se poate adapta unui serviciu.

Iata cateva sugestii pentru a rezolva problemele cu somnul ca INFP:

- cu o ora inainte sa trebuiasca sa te culci stinge televizorul, calculatorul si fa mai intuneric in camera
- scrie in jurnal
- citeste o carte
- gandeste-te la lucruri fanteziste
- asculta un program de hipnoza
- roaga partenerul sau un membru al familiei sa iti povesteasca lucruri care il pasioneaza pe el dar nu si pe tine

Saturday, May 12, 2012

INTJ - partenerul cel mai bun pentru INFP

INFP sunt atrasi de spiritul meditativ si de increderea in sine a celor INTJ, in timp ce INTJ sunt atrasi de bunatatea, idealismul si felul unui INFP de a-si sustine valorile.
Se spune ca Scully si Mulder ar fi  INTJ & INFP

Ii uneste faptul ca amandoi avand o lume interioara bogata pot discuta lucruri profunde chiar daca e vorba doar de analiza unei carti sau a unui film. Ii fascineaza unul la celalalt diferentele, ca faptul ca INTJ e o persoana logica in timp ce INFP e atat de emotionala. Gasesc interesante punctele de vedere impartasite de celalalt. Un INFP il poate ajuta pe un INTJ sa-si inteleaga sentimentele, iar un INTJ il poate ajuta pe un INFP sa analizeze logic situatii si sa ia decizii.

Cei doi pot fi gasiti adeseori in lumea noastra ca foarte buni prieteni sau ca iubiti, soti. Cei doi pot simti ca se completeaza sau ca sunt suflete pereche. Se simt bine si se distreaza impreuna impartasind un simt comun al umorului. Pot impartasi perioade lungi de liniste impreuna, reconfortante, fara sa simta nevoia sa vorbeasca pentru a umple vreun gol.

INFP are multa iubire de daruit iar INTJ e capabil sa i-o primeasca. INFP ofera multa complimente care ii mangaie orgoliul unui INTJ si ii dau mai multa siguranta in sine. INTJ observa usor cand INFP este suparat si are nevoie de suport emotional fiind capabil sa ii ofere sprijin.

Un INTJ matur este fidel si cere fidelitate, INFP simtindu-se in siguranta in relatie.

Relatia lor insa nu e lipsita de probleme:
- unui INTJ ii place sa provoace la discutie in timp ce INFP prefera sa nu fie judecator si sa-si tina optiunile deschise
- INTJ prefera de asemenea competitia in timp ce INFP vrea sa evite tensiunile
- ambii fiind introvertiti pot ajunge sa petreaca foarte mult timp impreuna in singuratate, preferand confortul casei si inchizandu-se fata de restul lumii
- unui INTJ ii place sa programeze lucruri in timp ce INFP vrea sa faca ce simte pe moment
- un INFP va avea perioade de nehotarare cand un INTJ va trebui sa il sustina si asta nu va fi prea placut
- un INTJ poate arunca la nervi cuvinte dure care il afecteaza intens pe INFP
- un INFP poate de asemenea sa devina foarte emotional in certuri si sa ridice tonul lucru care il deranjeaza la culme pe INTJ
- un INTJ se simte amenintat de faptul ca INFP poate sa-si justifice orice actiune si simte ca poate fi tras la raspundere chiar si atunci cand greseala este de fapt a lui INFP
- un INFP va simti nevoia intoarcerii de complimente din partea unui INTJ acesta nefiind insa bun sa le exprime 
- un INFP uraste sa fie singur iar daca INTJ are o meserie care il tine departe INFP se va simti ignorat si sentimentele ii vor incepe sa scada din intensitate

Lucrurile insa se rezolva mai mereu fie INTJ intelegand problema si actionand pentru rezolvarea ei, fie INFP gasind varianta de castig-castig care sa il multumeasca.

Friday, May 11, 2012

Poze amuzante cu INFP


Sentimentul de inadaptare la societate la INFP

Fiind niste persoane sensibile, idealiste, perfectioniste, unii INFP simt ca nu se pot adapta lumii in care traiesc. Ca nu sunt intelesi, apreciati sau iubiti suficient de mult sau ca nu aduc o contributie semnificativa lumii. 

Lucrurile par si mai negre in perioade de stres si in stari de anxietate, cand nu indeplinesc asteptarile unor oameni sau nu mai fac fata unui loc de munca. INFP trec uneori prin ganduri si incercari de suicid. 

In societate oamenilor le place sa fie langa cei asemenea lor si avand in vedere raritatea celor INFP acestia isi gasesc mai greu locul in care sa se potriveasca. 

INFP trebuie sa-si cultive optimismul, sa se cunoasca cat mai bine, sa faca des lucruri care le fac placere si sa caute in continuare locul si oamenii potriviti deoarece intr-un final ii vor gasi.

Adaptare prin optimism
De asemenea un INFP trebuie sa isi aminteasca faptul ca nu e singur, la fel ca el si ceilelalti oameni intampina dificultati asemanatoare:

- Unii ENFP simt ca nu se potrivesc lumii, ca nu isi gasesc locul. Din cauza intuitiei lor, nu sunt capabili sa ramana mai mult timp fideli unui lucru pentru a avea acel sentimente la implinirii, al satisfactiei. Cei care vor aplica clasificarea, ordonarea dupa prioritati a ideilor si dorintelor lor, vor fi capabili sa isi transpuna ideile in realitate.

- Unii ESFJ au dificultati in a se adapta societatii. Ei trebuie sa inteleaga ca lumea nu depinde doar de atasamentul lor fata de valorile sau de purtarea lor de grija. Oamenii functioneaza pe structuri si principii general umane in care bun sau rau, gresit sau corect, meritoriu sau nu isi au locul si se armonizeaza intr-un tot. Acei ESFJ care vor intelege aceste nuante, se vor adapta cu succes societatii noastre.

- La fel si ESFP, ENTJ si ENFJ au dificultati in a se adapta vietii sociale.

Avand in vedere aceste lucruri INFP trebuie sa aiba incredere in el si in calitatile pe care le are, sa incerce sa se schimbe acolo unde poate, si sa isi urmareasca in continuare scopurile deoarece intr-o zi le va atinge.

Cat despre momentele de singuratate sau cand ne simtim neintelesi, internetul ne permite azi sa ne gasim mai usor grupuri de oameni cu personalitati si interese similare sau complementare.

Thursday, May 10, 2012

Ce inseamna INFP

INFP este o abreviere care se refera la un tip de personalitate din cele 16 dezvoltate pe baza studiilor unor mari cercetatori din domeniul psihologiei precum: Carl Jung, Katharine si Isabel Briggs Myers.

Carl Jung
Cunscandu-ne aceste tendinte de personalitate vom intelege care sunt activitatile unde ne-am putea descurca cel mai bine, cum sa abordam o problema astfel incat sa o rezolvam mai usor, unde suntem noi cei mai fericiti in mod natural etc.

Un individ INFP este predispus sa fie mai degraba:




  • I – Introvertit decat extravertit. Isi prefera lumea interioara celei exterioare, prefera sa interactioneze cu persoane putine si apropiate.
  • N – iNtuitiv decat senzorial: Un INFP este in general mai abstract decat concret. Se concentreaza asupra ideii, a imaginii de ansamblu decat a detaliilor si mai degraba a posibilitatilor viitoare decat a realitatilor imediate
  • F – Afectiv decat ganditor: Atunci cand ia decizii isi asculta mai degraba sentimentele si pune valorile personale mai sus decat logica obiectiva. Este o persoana sensibila careia nu ii plac criticile.
  • P – Perceptiv decat judecator: Unui INFP ii place sa aiba mai multe optiuni in caz ca circumstantele se vor schimba de aceea amana decizii importante si nu judeca lucrurile cu rapiditate.


  • Cum viata ne pune in multe situatii, un INFP poate dezvolta si alte caracteristici. De ex reuseste sa para extravertit atunci cand doreste asta: la interviuri sau cand trebuie sa vorbeasca in public dar isi va consuma mai multe rezerve de energie. In starile de foarte buna dispozitie poate parea un extravertit natural.

    Aceste functii dominante pe care le are un INFP nu trebuie sa fie deci privite ca pe niste scuze ci niste calitati ce pot naste oportunitati minunate si niste dezavantaje la care trebuie sa se lucreze putin pentru a fii fericit in lumea in care traim.

    Ca sa iti afli tipul de personalitate trebuie sa urmezi un test gratuit (in engleza) aici: Jung Typology Test

    Cele 16 tipuri de personalitate